Mutluluk Nedir

Mutluluk Nedir

Mutluluk Nedir?

Antik Yunanistan’da klasik dönem filozofu olarak yaşamış Aristoteles, mutluluk kavramı üzerine bazı temel yargılarda bulunur. O’na göre mutluluk, insanların sürekli aradıkları ve yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan dayanaktır. Mutluluk nedir felsefe buna cevap verebilir mi? Veya Aristoteles bu konuyla ilgili tam anlamıyla ne demiştir? İnsansal ve iyi yönde olan bir ruhun, kendine göre çeşitli mükemmellik anlayışı içinde en iyisine sahip olabilmek diye açıklanabilir mi? Ve aslında bunun bir etkinlik olduğu düşünülürse, tüm ömür boyunca süren, mutluluğu sürekli arayan bir etkinlik olmuş olmaz mı?

İnsan yaşayan, ruhu olan bedene sahip bir organizmadır. Nasıl oluyor da bu organizma, tüm etkinliklerini sürdürmeye çalışırken mutlu olmayı başarıyor. Mutluluk, doğuştan geliyor mu? Ya da, öğretilebilir, alışkanlık kazandırılabilir mi? Aristoteles bunun doğuştan olmadığını, yukarıdaki herhangi bir güçten bir Tanrı’dan bahşedilen bir yetenek olmadığını savunur. Doğal bir yaşayış içerisindeki organizma yani insan, etkinliğini kazanma isteği ve çabası içinde gelişerek, kafasında oluşturduğu formu yakalamaya çalışır. Amacı, gücünü mükemmel bir işletişe ulaştırarak kazanım elde etmektir. Elbette bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Çok kısa bir yaşam bunu başaramaz. Zorunlu olarak bir dizi aşamaları atlatmalı ve bunun içinde daha uzun bir süre yaşam formunu yürütebilmeli.

Kısacası mutluluk nedir sorusunun cevabı, aslında bir tür çalışma prensibi ile birlikte ve eğitilerek kazanılan bir şeydir. Aristoteles’in anlatmaya çalıştığı mutluluk kavramı, insana göre belirlenen, iyi bir tür eğitimle birlikte belirlenebilecek erdemlerin kazanılmasıdır. Mükemmel zihnin pratik ile bu etkinliğe verdiği cevap, zaman içerisinde edinilen başarılardan dolayı mutluluğu getirir. Bu doğal belirleme şekli aynı zamanda mükemmel bir formda bulunan etkinliklere ulaşabilmenin de yolunu göstererek, ona sahip olabilmeyi sağlar. Aristoteles’e göre mutluluğun elde edilebilmesi için; geliştirilebilen erdemler, doğuştan gelenler veya akıl yürütme ile ulaşılabileceklerin ve bunlarla birlikte geriye kalan tüm her şeyin görülebilecek en iyi aşamalardan geçiyor olması gerekir. Cesareti, ölçülü olmayı, dürüst ve haksızlıklara karşı koymayı, espri yapabilmeyi, espriye gülebilmeyi ve tüm bunlarla birlikte ruh yüceliğini barındırıyor ise o zaman mutluluğu yakalayabildiniz demektir.

Kaynak: www.bilgiyazar.net

 

Genel Kültür